Често Задавани Въпроси (ЧЗВ)

В: Упояват ли се животните по време на пътуването?
О: Не се препоръчва упояване на животните по време на пътуването. Така те по-лесно се адаптират в транспортирането. В определени случаи на агресивни животни, Вашият ветеринар може да препоръча ползване на упойка или успокоително. Само тогава се прилагат при спазване на всички предписания на ветеринаря.

В: Колко голямо трябва да е кученцето ми, за да може да пътува?
О: Принципно над 6 седмици, по повечето от авиокомпаниите имат допълнително ограничение да е по-голямо от 3 месеца

В: Колко малки кученце могат да пътуват в една клетка?
О: Ако кученцата са на възраст до 6 месеца и са от едно кучило, максималния брой, който може да пътува е 3

В: Какво ми е необходимо, за да организирам пътуването на куче или коте до Англия?
О: 1. EU passport
2. ваксина против бяс
3. микрочип
4. лабораторно изследване на кръвен тест от сертифицирана лаборатория (изпраща се от ветеринарна клиника в чужбина), от което да са изминали 6 месеца.
5. третиране срещу вътрешни и външни паразити преди повече от 24 ч. и по-малко от 48 ч. от момента на кацане.
6. попълнен здравен сертификат по форма на Бритиш Еъруейс, чиято бланка можете да поискате от нас

След пристигане животинчето се получава от Анимал Ресепшън Център в Лондон, няколко часа след кацането му.

Другата схема е с червен етикет за карантина. не се изискват никакви документи, но след кацане собственикът трябва да си организирал и заплатил 6 месечна карантина в Англия.

НОВО !!! UK , Sweden премахват от 01.01.2012 изискванията за кръвен тест за страни от EU и списък с други страни. Отпада изискването и за задължителното външно обезпаразитяване в часови диапазон, а за вътрешно още се дискутира на Европейско ниво.

Изисква се единствено да са изминали поне 21 дни след поставяне на противобясната ваксина, както и паспорт и микрочип. 

 

Защо превоз като карго?

Предстои пътуване, как да превозя моят домашен любимец.

Малко животинче е приютено и търси дом, намерихме осиновители – ами сега!

Здравейте мили читатели, предполагам в главата Ви се зараждат толкова много въпроси. Да така е, превоза на животни е толкова различен и специфичен, особено ако ценим животните като живи същества обитаващи нашата Земя, заедно с нас и наравно с нас.

Живеем в цивилизована страна, която и би следвало да се подчинява на тази така дълбока мисъл:

 

„Величието на една нация, нейния нравствен прогрес, може да се определи според начина, по който тя се отнася към животните“ – Махатма Ганди.

 

И така нека се върнем на въпросите. Вариантите, които имаме: Превоз със самолет и превоз с автомобил.

Превоза със самолет може да се раздели на придружен от пътник домашен любимец (в кабината или карго отсега) и непридружен.

Превоз с автомобил – разстоянията са дълги и не съществуват ясни регулации за правилата, които трябва да се спазват по време на превоза. Такъв превоз би продължил с дни – кой ще се грижи за животното, дали ще му подсигури нужното за толкова дълго пътуване – разходки, почистване, хранене и така безценната вода. За мен като професионалист това може да бъде транспорт единствено в рамките на страната, където всичко може да приключи в рамките на деня. Естествено въпроса не стои така ако Вие лично пътувате с кола и Вашия домашен любимец – убеден съм, че бихте му дали нужните грижи.

 

Нека се върнем сега на превоза със самолет.

Придружения транспорт на домашни любимци. За целта е нужно да има пътник, който да поеме цялата отговорност за транспорта и спазването на всички правила по превоза. Като за транспортирането се заплаща и добавка за превоз на домашен любимец към билета на пътника. Тук уловката е, че пътника трябва сам да открие всичките изисквания, условности и ограничения.

Дали авиокомпанията превозва домашни любимци

Колко на брой домашни любимци може да пътуват с един пътник

Какви за ограниченията за породи, размери на клетка, килограми

Каква е минималната възраст за пътуване

Какви са изискванията за тип на клетката, колко голяма трябва да е тя.

Какви са специфичните изисквания на авиокомпанията за действия на транзитно летище (ако има) – дали кучето ще се взема от пътника и регистрира отново на следващия полет или авиокомпанията ще се погрижи.

Какви са специфичните изисквания на страната на получаване – забранени породи в различните страни. Колко животни могат да влязат в страната с един пътник.

Какви са здравните документи нужни да придружават домашния любимец и как правилно да бъдат подготвени.

Дали типа самолета с който летите позволява превоз на животни.

Колко животни ще има на борда в деня който летите – има ограничение на общия брой на всеки полет. Има значение и вида на животните.

 

Колко струва добавката към билета на пътника…

За съжаление това е само малка част от въпросите, които следва да зададете на авиокомпанията, която ще осъществи Вашето пътуване.

Другите просто изникват по време на пътуването и носят онази неприятна несигурност….

Не напразно има списък от авиокомпании и държави, които са забранили превоза на живи животни като придружен багаж (най-познат пример Бритиш Еъруейз). Те просто допускат превоз единствено като непридружени животни, където има строги правила, които се спазват и всички действия се извършват от запознати с процедурите хора.

Съблюдават се изисквания за клетка, документи, правила на страните и авиокомпаниите и на първо място адекватното пътуване на животните. Тук се намесвам аз като професионалист в превоза на живи животни, удостоверено с нужните сертификати, член на световна мрежа от професионалисти занимаващи се със същата дейност.

Цената, колко струва, предвидил ли съм такъв разход или ше търся компромис?

Това са въпросите, които изникват веднага. Цената за превоз на непридружени животни е сложна смесица от много услуги, различни за различните страни, различни за различните авиокомпании, различна за различните породи, различни за различните желания на клиента.

Строго специфично за всяко едно пътуване, като могат да са 200EUR и да стигнат до 5000EUR.

 

Ако планирате пътуване за Вас с автомобил или самолет по друга причина и разходите Ви така или иначе са предвидени, транспорта на домашния Ви любимец не би струвало много ако сами се наемете да го направите, но все пак бихте се сблъскали с всички тези гореизброени въпроси.

Ако обаче планирате пътуване специално за превоза на домашния Ви любимец, надали си заслужава сблъсъка с неизвестното и рисковано пътуване с вероятност от поне същите разходи по билети, нощувки и какво ли още не, а да не говорим въобще да не Ви позволят да вземете домашния любимец заедно с Вас.

Моята цел е да Ви освободя от грижите в организиране на това пътуване и да дам едно безопасно пътуване на Вашия домашен любимец.

Желая успех на всички Ви и съм насреща за всичко с което мога да бъда полезен.

Свилен Стаматов

Булгариан Анимал Транспорт ЕООД

08.08.2011

В: След забраната за превоз на животни в рамките на България на куриерските фирми, които извършваха този транспорт, има ли фирма която може да транспортира в България?
О: За съжаление транспорта на животни е един доста сложен процес, съчетания от правила на която нито една фирма не може да отговори към момента за повече животни. За транспорт до 5 животни може да пътува самостоятелна кола и да осъществи превоза, но когато става дума за комерсиален превоз на животни, повече от 5, се налага специализирано обучение на шофьорите, подготовка на автомобилите. Разбира се и нещо не спазвано до сега от куриерските фирми в България – разделение на животните на естествени врагове.

Задайте своите въпроси